Healthables: Hoortoestellen met gezondheid functies

Een hoor-chip van nog geen halve centimeter groot die een alarmsignaal geeft als de drager valt. Die hartslag, lichaamsvocht en -temperatuur meet en maar liefst 27 gesproken talen vertaalt naar gesproken of geschreven tekst. Dit is geen toekomstmuziek meer. We hebben het over een ultramoderne Livio AI van  het hoortoestelmerk Starkey.  Apparaatjes die vooral spraak, muziek en geluiden zodanig versterken dat slechthorenden dit als heel natuurlijk en aangenaam ervaren, houden vanaf nu ook gezondheid in de gaten.

“Het is inderdaad geen toekomstmuziek meer”, vertelt audicien Alexander Vermeer van Brabant Oor. “Hoortoestellen worden steeds meer ingezet om onze gezondheidzorg beter te monitoren. Wij zijn trots om als een van de eerste met deze technieken aan de slag te gaan en zo ons steentje bij te dragen aan vitale gezondheid”. 

Geluid steeds natuurlijker

Hoortoestelfabrikanten doen er tegenwoordig alles aan om de luisterinspanning van hoortoesteldragers zo laag mogelijk te houden. Spraak en stoorgeluiden worden in de huidige toestellen zo bewerkt dat het allemaal heel natuurlijk klinkt. Dankzij de nieuwe technologie werken de apparaten ook in de meest rumoerige omgevingen zeer effectief. Nieuw is ook dat door verschillende sensoren de gebruiker met een of meerdere tikjes op het oor de hoortoestellen kan ‘bedienen’. Hinderlijk gepruts aan heel kleine knopjes is hiermee verleden tijd. Of sterker nog: dragers hoeven het hoorapparaat helemaal niet meer aan te raken. Het nieuwste hoortoestel krijgt zelfs nog meer geavanceerde mogelijkheden, die veel verder gaan dan het verstaan van spraak verbeteren.

Gezondheidsfuncties

De Livio AI van Starkey houden nu al de gezondheid van de slechthorenden in de gaten. Deze toestellen hebben onder andere een alarmfunctie. Als de drager van dit toestel valt, belt het hoortoestel direct en automatisch een voorgeprogrammeerd telefoonnummer van bijvoorbeeld de mantelzorger. Door snel ingrijpen kan verdere lichamelijke schade van de slechthorende worden beperkt. Denk maar aan snelle medische hulp na een beroerte. De Livio AI werkt samen met een app die naast de normale geluidsversterking ook de fysieke, mentale en cognitieve gezondheid van de drager in de gaten houden. Bovendien kunnen deze toestellen gesprekken in diverse talen vertalen. Op een telefoonschermpje ziet de drager direct de gesproken tekst vertaalt in de gewenste taal, ook in het Nederlands. Andersom hoort de drager iedere gesproken tekst vertaalt in de hoortoestellen. Wil iemand bijvoorbeeld een aperitief bestellen aan de Middellandse Zee, dan komt deze functie goed van pas doordat het apparaat spraak omzet in tekst, kan de gebruiker deze vervolgens via het scherm opslaan, doorsturen, kopiëren of e-mailen. Dat is toch echt geweldig!”

Alzheimer en Dementie

Onderzoek laat zien dat bij het aanhoudend stimuleren van onze hersenen de ziekte van Alzheimer en beginnende dementie vertraagt. Vroegtijdige revalidatie van gehoor speelt hier een belangrijke rol.  Meerdere sensoren en een speciaal ontwikkelde app op uw telefoon, monitoren uw dagelijkse leven. Gedragsveranderingen worden door de Livio AI registreert. Snelle en objectieve beoordeling van deze veranderingen helpt de patiënt en zijn familie om zorgelijke kwesties zo goed mogelijk aan te pakken. Healthables dragen bij aan de mentale en fysieke gezondheid, levenskwaliteit en veiligheid.

Open dag zaterdag 15 juni

Op zaterdag 15 juni komt productspecialist Suzanne Bus van Starkey naar Waalwijk. Brabant Oor organiseert dan een informatiedag rondom deze nieuwe ontwikkelingen. Wie meer wil weten  over wat hoortoestellen nog meer voor hem/haar  kunnen betekenen zoals valdetectie, temperatuurmeter, hartslagmeter, hydratiesensor tegen uitdroging, stappenteller en de vertaalfuncties, mag deze mogelijkheid zeker niet missen.

Brabant Oor
Bloemenoordplein 38a
5143 TC  Waalwijk
0416 778 660
www.brabantoor.nl